Wij brachten afgelopen juli/augustus 2013 wederom onze vakantie door in het Hotel-pension  Milan Wutte in Vesielach bij de Turnersee.  Het dorpje is gelegen om de hoek van de bekende Klopeiner See met de toeristenplaatsen Seelach & St. Kanzian. De Sloveense grens ligt op steenworp afstand in het bergwandelgebied de Karawanken. Een prachtige uitvalbasis voor een familie vakantie zeker in de combinatie met  het vliegvissen.  In de omgeving bevinden zich de bekende wateren Vellach, Kleine Drau, Ebriach bach, Freibach Stausee en  Kleinsee.

 

Verleden jaar had ik een beetje pech met de weersomstandigheden, veel regen, hoog en donker water. Onder deze omstandigheden was er soms niet te vissen op de Vellach. Wat wel mooi is, is dat de Vellach binnen 24 uur weer helder en dus weer bevisbaar is.  Daarnaast zijn er  in de buurt altijd wateren waar je naar kan uitwijken zoals de Kleine Drau & Freibach Stausee.

 

Beekforel, Bas de Bruin, Browntrout, Modernflycasting, Vellach, Alpe-Adria-Fischerei

 

                

  Beekforel van 62 cm uit Kleine Drau                                                                   Beekforel Freibach Stausee

 

 

Dit jaar zagen de voorspellingen er toch even anders uit.  Volop zon en temperaturen tussen de 28° en 32°, en  later in de week stijging naar 36° en zelfs39°!

Hoe zou dat gaan uitpakken?

Op de 1e visdag op de Vellach maar vroeg op om de hoge temperaturen overdag te ontlopen.  Alles sliep nog toen ik om 5.30 uur naar buiten sloop richting de bovenloop van zone 2 van de Vellach. Dit bleek niet zo’n groot succes te zijn, ik ving wel enkele mooie vissen en miste er nog een paar,  maar er was niet veel oppervlakte activiteit. Als het even kan vis ik in dit soort wateren met de droge vlieg en blijf daar meestal wel in “hangen”.  Waarschijnlijk had ik met de nimf wat meer kunnen vangen,  maar ja een prachtige forel of vlagzalm die op je vlieg stijgt in snel stromend water is toch wel het ultieme vliegvissen.

In de avond redelijk vroeg gegeten om rond 18.00 bij het water te kunnen zij. Deze keer was mijn keuze, mede dankzij Milan Wutte, snel gemaakt. Op naar zone 3! Wel een behoorlijk stuk stroomafwaarts. Tijdens het omkleden bleek al dat het nog veel te warm was en voor ik bij het water was aangekomen had de halve liter Radler die ik bij het avondmaal had genuttigd  mijn lichaam al via mij poriën verlaten. Gelukkig bracht de Vellach wat verkoeling. Zo nu en dan een ving ik met de sedge wel wat regenboogforelletjes maar erg vlotte het nog niet. Tot de schemering inviel! Ineens veel activiteit en warempel de grotere vissen lieten zich nu ook vangen. Hierbij wist ik ook nog een mooie vlagzalm te verschalken. Als het schemert in Oostenrijk duurt het niet  lang voordat het licht geheel uitgaat. Helaas ik moest stoppen. Ik diende mijn weg nog terug te vinden en moest het maisveld oversteken naar de “hoogzit” . Met enig geluid het veld doorgelopen voor het geval een jager als reebok zou “aanspreken”.  


   

Enkele dagen later toch maar overdag proberen een visje aan de vinnen te komen ondanks de warmte.  De benedenloop van de Vellach kent wat rustige stukken met diepe poelen, maar de bovenloop in zone 1 is wilder met wat kleinere poelen en terrassen. Er zijn dan korte worpjes nodig en je dient snel te vissen! De voordelen zijn dat het water heel zuurstofrijk is en dat de vissen  geen tijd hebben om je vlieg goed te bekijken.  De forellen sprinten als het ware omhoog om de vlieg te pakken.

Mijn vrouw Helen en dochter Sophie brachten mij rond 09.00 uur naar de houten brug in zone 1. Zij naar het meer en ik stroomafwaarts  naar een mooie, snelle poel  Hier begon ik kruipend, klauterend en zwetend al vissend de kloof door te ploeteren, maar dit  avontuur leverde mij behoorlijk wat en verrassende vissen op.


  Mooie beekforel
  
  
  
  
  
  
  
  
 
  Mooie beekforel Vellach, Zone 1

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stevige Regenboog

Stevige regenboog!

 

 

In de dagen die ons nog restten bleven de temperaturen maar stijgen.  Ik heb besloot maar om bij deze warmte in zone 1 te blijven vissen, met alleen een zwembroek en T-shirt aan in het ademde waadpak met rits. Op sommige plaatsen sta je in de schaduw onder de bomen te vissen. Dat betekend wel dat je veel horizontale worpjes moet maken anders hang je weer zo in een tak.  Af en toe je pet in het water dopen en weer doorgaan.  Echt verbazingwekkend was dat  de forellen het goed bleven doen.  De Sedges die ik bij mij had,  waren bijkans geheel “opgevroten”,  en ik besloot deze te bewaren voor de gunstigste omstandigheden.  Op de Glomma in Noorwegen en de Ybbs  heb ik al enige jaren groot succes gehad met een zwarte Klinkhamer op de snelste delen van de rivier. Het lijfje zeer spaarzaam gebonden en de vleugel naast de grijze tiemco airo drywing voorzien van een roze toef.  Dit geeft duidelijk een betere zichtbaarheid en de vis heeft dit niet in de gaten, en ik word er tenslotte ook niet jonger op!  De grote hackle goed invetten en plaatsen in het midden van de stroomnaad. Deze wijze van vissen bracht mooie vissen op.

 

Prachtig gekleurd!Gevangen met de Klinkhamer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regenboog uit de Vellach                                                                Regenboog verschalkt met Klinkhamer, Vellach

 

Op de vrijdag werd, met temperaturen boven de 39 graden zelfs een nieuw warmte record gevestigd. Gelukkig was de zaterdag iets minder warm. Het was  mijn laatste kans om te vissen voor wij huiswaarts zouden keren. Toch maar weer naar zone 1, maar nu gestart onderaan de zone bij de brug van Miklouzhof.  Het water was ondanks de warmte niet veel lager dan in het begin van de vakantie. Zo nu en dan bracht een flinke onweersbui veel maar ook vers water in de Vellach.  Ik werd weer door Helen en Sophie afgezet bij de brug en moest zorgen dat ik voor vijven de gehele kloof doorgeworsteld had om weer op afgesproken tijdstip bij de houten brug te zijn.

                       

Aan de tip werd een van mijn laatste Sedges gebonden en na een enkele worp tegen het kantje van de brug nam een prachtige bruine forel gretig de vlieg.

 

Worp tegen de kantBeekforel.Brown Trout. Vellach

 Tegen het kantje aan!

 

Gelukkig bleef het daar niet bij en volgden er later meer mooie bruine- en regenboogforellen. Tegen de middag was ik bij enkele schitterende poelen gekomen, waarin je de forellen van afstand al zag staan. Het water stroomde hier niet zo hard en was glashelder. Ditmaal puntje 12/00 gemonteerd en stuk langer, wat snel en gemakkeijk  gaat  als je zo’n klein ringetje gebruikt. Stroomopwaarts plaatste ik de vlieg met een kleine “bow-cast” tegen de kant. De Sedge vervolgde keurig zijn weg richting een uitstekende rotsblok en voordat ik er erg in had was de Sedge in een kolk verdwenen, snel de hengel gelift en de dril kon beginnen. Het stroomde toch niet zo hard, dus alle tijd! Een prachtige bruine forel was het resultaat. En zo volgde er nog enkele grote bruine, maar ook regenbogen en een schitterende bachsaibling. Helaas kon ik van deze laatste alleen de kop op de foto plaatsen voordat hij besloot uit het landingsnetje te springen.

 

 

Beekforel, Browntrout, Bas de Bruin, Vellach

 Bas de Bruin, Beekforel, Browntrout, Vellach, Modernflycasting, Alpe-Adria-Fliegenfischen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's Bas, Beekforellen uit de Vellach

 

Al met al weer een schitterende dag doorgebracht op de Vellach. Om goed af te sluiten toch maar in de avond wat uurtjes doorgebracht in de Kleine Drau. Dit water is wat smaller met diepe putten en tunnelachtig door de overgroeiende bomen. Prachtig water dat niet zo hard stroomt,  maar meer vloeit. Dat betekend  dus zeer rustig waden en rustig vissen.  Ik werd al snel begroet door twee ijsvogels die mij vanaf een overhangende tak wat argwanend bekeken, schitterend ! Zo links en recht wist ik nog wat visjes te vangen tot het begon te schemeren en de muggen wakker werden. Als een van mijn laatste vissen van deze prachtige vakantie nam een bachsaibling de drijvende vlieg, jawel een Sedge, maar omdat muggen en ik geen warme combinatie vormen, en zeker ook omdat ik de muggenmelk had vergeten besloot ik maar het water met weemoed te verlaten.

 

De door mij beviste wateren zijn zeker de moeite waard om ook eens te bezoeken,vooral ook om de wonderschone natuur rondom deze rivieren en meren te bewonderen. Ik zelf hoop er nog meerdere malen te komen.

 

 

Bas de Bruin, Bachsaubling, Char, Kleine Drau, Alpe-Adria-Fischerei,Modernflycasting

                                                                                             

Bachsaibling